fredag 9. oktober 2009

Parodien Nobels fredspris

Kviet meg egentlig for å kommentere dette. Hendelsen er nesten for vanvittig til å kommentere. Nobelkomiteen har gitt "fredsprisen" til president Barack Obama, til øverstkommanderende i verdens mest aggressive og militaristiske land; til en president som ennå ikke har oppnådd noe som helst på fredsfronten, men tvert om er i gang med å trappe opp USAs krig i Afghanistan. Det er så absurd at det kan være lett å gripe til psykologiske forklaringer i forsøket på å forstå nobelkomiteens beslutning. I det lengste velger jeg likevel å tro at virkelighetsorienteringen til Torbjørn Jagland og de øvrige medlemmene i nobelkomiteen fortsatt er intakt. La oss derfor legge godviljen til og se nærmere på begrunnelsen.

"Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Komiteen har lagt spesiell vekt på:

  • Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen.
  • Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal politikk. Multilateralt diplomati står igjen sentralt, med vekt på den rolle FN og andre internasjonale institusjoner kan spille. Dialog og forhandlinger foretrekkes som virkemiddel for å løse selv de vanskeligste internasjonale konflikter.
  • Visjonen om en verden uten atomvåpen har på en kraftfull måte revitalisert forhandlinger om nedrustning og rustningskontroll.
  • Gjennom Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle i å møte de store klimautfordringene verden står overfor. Demokrati og menneskerettigheter skal styrkes.
  • Det er sjelden at en person i den grad som Obama har fanget verdens oppmerksomhet og tent et håp blant verdens folk om en bedre framtid. Hans diplomati er basert på forestillingen om at de som skal lede verden, må gjøre det på grunnlag av verdier og holdninger som deles av størstedelen av jordens befolkning.
  • Gjennom 108 år har Den Norske Nobelkomite prøvd å stimulere nettopp den internasjonale politikk og de holdninger som Obama nå er den ledende talsmann for i verden. Komiteen vil slutte seg til Obamas appell om at "Now is the time for all of us to take our share of responsibility for a global response to global challenges."
Denne begrunnelsen kan ganske enkelt kokes ned til at Obama får fredsprisen fordi han gir inntrykk av (via apeller, visjoner, politiske floskler, etc.) at USA igjen skal bli en sivilisert nasjon etter at verden i åtte år har måttet lide under kristenfundamentalisten og neofascisten George W. Bush sitt vanstyre og internasjonale bøllepolitikk. Enig i at Obama tenner et håp, men at det skal være nok til å gi han Nobels fredspris? Er det at USA velger et politisk sivilisert og tilsynelatende intelligent menneske til president, tilstrekkelig for å gi dette mennesket Nobels fredspris? Neppe.
Kan det så være at Nobelkomiteen bruker fredsprisen preventivt denne gangen? Dvs. at de prøver å "låse" Obama til hans egen svulstige politikerretorikk på en slik måte at han blir nødt til å følge opp sine fagre fraser i praktisk politikk? Mulig det, men er det noe historien har lært oss, er det at USA aldri lar seg låse eller forplikte til noe som helst, hvis det ikke tjener USAs stormaktsinteresser og ønske om global økonomisk og militær kontroll. Tror Jagland & Co virkelig at fredsprisen til Obama vil forandre noe på det? Neppe. Så urealistiske kan de da ikke være.
Dermed sitter jeg kun igjen med en forklaring. Torbjørn Jagland er nylig valgt til president i Europarådet som arbeider med å fremme demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i sine 47 medlemsland. Åtte år med neofascisten Bush har naturlig nok skapt avstand mellom Europa og USA, ikke minst når det gjelder synet på demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Gjennom fredsprisen til Obama var kanskje Jaglands tanke å skaffe seg Obamas goodwill og dermed bygge bro mellom Europa og USA? Dersom det er tilfelle, kan Jagland ha oppnådd det motsatte, å gjøre Obama svært forlegen og lite villig til å ha noe å gjøre med presidenten i Europarådet.
Uansett hvordan det nå er eller ikke er. Fredsprisen til Obama er særdeles vanskelig å forstå, hvis den i det hele tatt lar seg forstå. At man over hele verden stiller seg uforstående, viser bare at fredsprisens omdømme er blitt redusert. Kanskje blir fallet i omdømme for Nobels fredspris det eneste som denne skremmende naive Nobelkomiteen oppnår? Denne saken er ikke tragikomisk lenger, den er bare tragisk. Det beste som kan gjøres er å skifte ut hele komiteen og sende blundermakeren Jagland snarest til Strasburg og Europarådet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar