tirsdag 26. januar 2010

Snart en lov mot politisk prostitusjon?

Til NRK forteller forsker Anne Therese Gullberg at hun har sett en ny politikertype vokse fram, en politikertype som like gjerne arbeider for et partiprogram som for et PR-byrå med hemmelige kundelister. I mitt vokabular snakker Gullberg om politiske prostituerte som ved sin atferd undergraver demokratiet i all dets vesen.

Når du og jeg besøker valglokalene, er det for å stemme på politikere som kjemper for saker som vi selv mener er viktige. Det får oss opp av sofaen og fram til stemmeurnen. Hvis denne tilliten forsvinner er det ikke lenger noen grunn til å forlate sofaen, og det er nettopp det som har skjedd. I løpet av de siste 10 – 15 årene er tilliten blitt gradvis mer tynnslitt. Vi opplever stadig at de vi stemmer på, gir blanke fan i oss som velgere. Ikke før har de kommet inn i maktens korridorer før de selger seg til ressurssterke interesser som ofte står for helt andre meninger og interesser enn det vi selv gjør. Det er takken vi som velgere får.

Neste gang en politiker ber meg stemme på hans eller hennes parti ved Stortingsvalget skal jeg ha svaret klart: Skaff deg en ærlig jobb i stedet! Jeg stemmer verken på deg eller andre for at dere i neste omgang skal tjene penger på å forråde tilliten jeg gir dere.

Norge har en lov mot kjøp av folk som prostituerer seg under beltestedet. Når får vi en lov mot kjøp av folk som prostituerer seg over beltestedet, en lov mot kjøp av politiske prostituerte? Stortingsbygningen har lenge vært et symbol på politikere som ivaretar stolte demokratiske tradisjoner. Nå er den i ferd med å bli en utklekkingsanstalt for politiske og etiske luddere.

Stemme ved neste stortingsvalg? Nei, kjøp deg heller en politisk prostituert hos et PR-byrå eller en bande kommunikasjonsrådgivere som kan påvirke storting og regjerning til å ivareta dine interesser og saker. Det er mer effektivt enn å delta ved valgene. Har du ikke penger til det, skal du bare glemme det såkalte demokratiet. Forankre heller ræva solid i sofaen og se dem svette over mangelen på valgdeltakelse.



Bilde av en ærlig gateprostituert som - i motsetning til politiske prostituerte - ikke gir seg ut for å være noe annet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar