lørdag 3. oktober 2009

Nok en amerikansk fredspriskonsert

Geir Lundestad, historiker og direktør i Det "norske" Nobelinstitutt, er i sadelen igjen og forbereder "fredspriskonserten" i desember. I fjor deltok ti artister på "fredspriskonserten". Av disse kom 50 % fra den store, snille "fredsnasjonen" USA som på det tidspunktet førte aggresjonskrig mot to land (Irak og Afghanistan) samtidig som de motsatte seg alle forsøk på aktiv miljø- og klimapolitikk, og førte aktiv undergravingsvirksomhet i en rekke land - heriblant Venezuela, Peru, Cuba, Pakistan, Syria og Hviterussland.

I år ligger Lundestad an til å overgå seg selv. Av de hittil seks artistene kommer fem (over 80%) fra denne velsignede "fredsnasjonen". Blant dem countryartisten Toby Keith som helhjertet støttet opp om president George W. Bush under Irak-krigen, og som skrev en hit om den fryktelige hevnen USA ville ta over alle sine fiender. Som vanlig framstår USA og alle amerikanere i denne lavpannede, knallstupide redneckens hode som "the good guy", og alle som måtte ha andre meninger, er selvsagt "bad guys" som snarest må avlives, fortrinnsvis etter en god posjon tortur. Toby Keith, riktig en kjekk, hjernedød redneck fra "Gods own country".

Men Lundestand har selvsagt stor forståelse for at Keith. Vi må jo akseptere at Keith er preget av miljøet i USAs sydstater. Da vil Lundestand neppe ha noe i mot om Keith også slår av en låt om det kjekke Ku-Klux-Klan og andre trivelige, folkelige fenomen fra den kulturelle og politiske sumpen som utgjør USAs sydstater.

Selv om Lundestand gjør sitt beste for å bortforkare Tony Keith, står det likevel klart at "fredspriskonserten", under Lundestads styre, er blitt et USA-dominert artistshow. Man skulle nesten tro at Lundestad ikke er klar over at det eksisterer dyktige kunstere og artister i Europa, Asia, Sør-Amerika, Afrika eller Australia som kunne blitt invitert av det "norske" Nobelinstitutt. Godt gjort, Mr. Lundestad, riktig en innertier denne gangen. Kanske bør du ved fredsprisutdelingen i 2010 omdøpe det "norske" Nobelinstiuttet til et mer høvelig navn, USAs Nobelinstitutt, og kjøre fredspriskonserten i Hollywood. Det "norske" Nobelinstitutt; - til å le av eller kanskje mer passende, til å spy av.

1 kommentar:

  1. Eg er sikkert på at Lundestad er rimeleg forbanna for at han ikkje fekk høyre det "gode" forslaget ditt før. For det er nok for seint å flytte utdelinga og konserten til USA no. Det blir neppe færre amerikanske artistar enn vanleg i år.

    Òg om eg ikkje tek heilt feil så trur eg faktisk at Toby Keith støtta Obama i valkampen i fjor...

    SvarSlett